Évek óta ugyanúgy étkezel, mégis azt tapasztalod, hogy felszaladt pár levakarhatatlan kiló? A korábbi, jól bevált diéták már nem segítenek, és nehéz megszabadulni a feleslegtől? Nem kizárt, hogy te is a változókori súlygyarapodás jelenségével találkozol!

Mit nevezünk változókori súlygyarapodásnak?

Az utolsó menstruáció környékén jelentősen átalakul a nők testösszetétele. A hormonális és anyagcsere-változások, valamint a gyakran mozgásszegény életmód felelős azért, hogy egy bizonyos kor felett az izmok sorvadni kezdenek, a zsír mennyisége viszont növekszik. Tudatos módszerekkel felkészülhetünk a változókorral járó nehézségekre, melyben társunk lehet néhány kitűnő étrend-kiegészítő is, amelyeket megtalálhatsz a Toman Diet Toman Vital termékcsaládjában.

A csontritkulás megelőzésében segítséget nyújtanak olyan ásványi anyagok, mint a kalcium, illetve egyaránt hasznunkra válik a fokozott kollagénbevitel és a fehérjedús táplálkozás. A menopauzát átölelő időszakban az ösztrogénszint ingadozása figyelhető meg, amely eleinte emelkedik, ezáltal bosszantó tünetek jelentkezhetnek, például hőhullámok, migrén, alvászavarok és a testsúly gyarapodása.

Az alacsony ösztrogénszintet mutató posztmenopauza már bizonyos értelemben megnyugvást hoz, mivel megszűnhetnek a korábbi, diszkomfortot okozó kellemetlenségek. Enyhülnek a klimaxszal járó panaszok, azonban a hízás veszélye továbbra is fennállhat.

A hasi típusú hízás, mint az egyik legnagyobb ellenség

A változókor beköszönte után többen számolnak be hasi típusú hízásról, amely abszolút a hormonháztartással hozható összefüggésbe. Az ösztrogén a comb környéki gömbölyödésben játszik szerepet, míg a tesztoszteron a hasi, zsigeri zsírszaporulatért okolható. Az utolsó menstruációt követően a hormonok aránya megfordul, és a tesztoszteron kerül előtérbe.

Ezt azért is fontos felismerni, mert a túlzott mértékű hasi zsír jellemzően az inzulinrezisztencia fokozódását is beindítja. Továbbá a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét szintén növeli. 

Az inzulinrezisztencia erősödése az izmok munkáját is gátolja, vagyis azok kevésbé tudják hasznosítani a cukrot. Ennek következtében megjelenhet az izmok inzulinérzékelési zavara. Mindezek fényében a cél az, hogy változókorban lehetőleg a zsírszövetből fogyjunk úgy, hogy az izomtömegünkből ne veszítsünk.

Így vedd fel a harcot a kilókkal!

Talán nem okoz meglepetést, hogy akkor tudunk látványosan javítani a helyzeten, ha a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres testmozgást is beiktatjuk. Az aktív életmód legalább annyira lényeges, mint a változatos, tápanyagdús ételek fogyasztása.

Már az hatalmas előrelépést jelent, ha napi 10-15 percet intenzíven sétálunk, biciklizünk, vagy ismerkedünk a jóga és pilates világával, amelyek a lelki feltöltődés színterét is megteremtik. Néhány aprónak tűnő változással is sokat tehetünk az egészségünkért, és hatékonyan szállhatunk szembe a változókorban felkúszó kilókkal!