Az irodai környezet alapvető építőelemei között kiemelt szerepet tölt be az irattároló fém szekrény. A robusztus és sokoldalú bútordarab nem csupán dokumentumok tárolására szolgál, hanem rendszerezi és védelmet biztosít az érzékeny információk számára. 

Az idők folyamán ezek a szekrények fejlődtek és alkalmazkodtak az egyre változó irodai igényekhez, és ma már különböző méretben, kialakításban kaphatóak. Az ILMARKET.HU irattároló szekrényeket is kínál, melyek polcos vagy kihúzható fiókos változatban, igény esetén egyedi színárnyalatban is választhatóak. Mielőtt döntenénk arról, hogy mely modelleket vennénk meg, érdemes néhány szempontot figyelembe venni.

Fiókos vagy polcos?

A legnyilvánvalóbb különbség a fiókos vagy a polcos irattároló szekrények között, hogy míg a fiókos szekrényekben a dokumentumokat fiókokba rendezve tároljuk, addig a polcos változatoknál a dokumentumokat, mappákat vagy más tárgyakat polcokon helyezzük el. Ez a különbség határozza meg, hogy milyen típusú és mennyiségű tárgyat tudunk tárolni ezekben a szekrényekben.

A fiókos szekrények általában könnyebben kezelhetők és gyorsabb hozzáférést biztosítanak az egyes dokumentumokhoz, a polcos szekrények esetében viszont nyitott tárolóterekről van szó, amelyek rendszerezése során több időt vehet igénybe a keresett dokumentum megtalálása. A függőregiszteres tartós irattároló viszont 100%-ban kinyitható fiókokkal rendelkezik, így tökéletes a rálátás valamennyi aktánkra.

Biztonságos adattárolás

A dokumentumok tárolása mellett egyéb adathordozók biztonságos elhelyezésére is szükségünk lehet. A DVD vagy hordozható, külső merevlemezek megfelelő zárt tárolása megoldott ezekben az irattároló szekrényekben. A többségében erős hegesztett szekrénytestből és biztonsági zárral ellátott ajtókból álló szekrények jól szellőző tárolók, melyekben a papír és egyéb eszközök víztől, portól, fénytől védve raktározhatóak el.

Egyes bútordarabok kiegészülhetnek trezorral is, mely még tovább növeli az adataink biztonságos tárolásának lehetőségét. Ami pedig napjainkban igen hasznos kiegészítő, hiszen a legnagyobb kincs az adat, melyet számos biztonsági előírásnak megfelelően kell eltárolnunk fizikai és digitális módon egyaránt.

Speciális tárolók

A tervezőirodák esetében nagy szükség lehet a tervrajzok, dokumentáció gyűrődés- és hajtásmentes tárolására, mint például az A1 méretű papírok fektetve történő megőrzésére. Ehhez speciális kialakítású irattároló szekrényre van szükség, melyeknél ügyelnünk kell az egyes fiókok teherbírására is, hiszen ezeknek a robusztus papírlapoknak a súlya sem elhanyagolható.

A fiókok könnyű és mély nyithatósága sem elhanyagolható. Egyes modellek dupla fogantyús nyitással és 75%-os kihúzhatósággal rendelkeznek, így kényelmesen tudjuk a papírlapokat ki- és behelyezni a szekrénybe. A központi biztonsági zár használatával gondoskodhatunk az iratok biztonságos megőrzéséről is.