Már néhány éve szinte bárhol lehet NFC-vel fizetni, a legnagyobb plázáktól a sarki kisboltokig. Nagyon egyszerű, kényelmes és a pénztárcát szinte haszontalanná teszi. Miért is lett ez a fizetési módszer a legnagyobb, hogy működik és biztonságos-e egyáltalán?

NFC alapok

Az NFC (Near Field communication), kis távolságú vezetéknélküli technológia amit főleg érintésnélküli kártya és telefonos fizetéshez használunk. Ma már nem csak szupermarketekben de a sarki kisboltban is ezt használjuk. Míg a fő funkciója az érintésnélküli fizetés, vezeték nélküli töltésre is alkalmas.

Az elmúlt pár évben nagyon elterjedt mivel szinte azonnali és biztonságos kártyás fizetést tesz lehetővé, ami ezelőtt chip és PIN vagy aláírásos hitelesítést igényelt. Ez a technológia engedi meg a telefonos “digitális pénztárcák” használatát is, fizikai kártyának már nem is kell feltétlenül léteznie.

Hogy működik?

Az NFC az RFID (radio-frequency identification) egyik fajtája. Ez nem egy új dolog, több évtizede használják széleskörűen például készlet címkézésre, vagy lopásgátlásként nagyobb boltokban.

Maga az NFC egy külön RFID frekvenciát használ (pontosan 13,56MHz) a kis távolságú kommunikációra.

Az NFC kis távolságú rádiófrekvenciával működik

Mennyire biztonságos igazán?

Veszélyesnek hangozhat hogy telefonon van a kártyaadat, gyakran hallani hogy internetes adattolvajok mire képesek Wi-Fi-n keresztül, de az NFC-s fizetés rendkívül biztonságos. A kártyán lévő adat statikus, azaz mind ott van magán a kártyán, nem változik, viszont az NFC tranzakció titkosított és változékony.

Az Apple Pay például token technológiát használ hogy biztos helyen tartsa a banki adatokat. Így működik: amikor feltöltöd a kártyád a telefonba, az Apple elküldi a kártya adatait a banknak aki pedig visszaküld egy véletlen számsorozatot (ez a token). Ez kerül csak be végül a telefonba. Tehét ha valaki mégis “rá tenné a kezét” ezekre az adatokra, semmit nem tudna vele kezdeni. Ezen kívül be lehet állítani, hogy csak feloldott telefonnal lehessen fizetni, ami manapság már vagy ujjlenyomatot vagy FaceID-t jelent, tehát még ha el is lopják a telefont, esélyük sincs lenullázni a bankszámlánkat.

Miért az NFC?

Az NFC a kártyás fizetés jelene és jövője, mivel gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb mint az alternatívák. Szinte mindenkinek van okostelefonja, miért vennéd elő a tárcád és keresgélnéd a tárcád amikor a telefon egy suhintásával kész is lehetsz.