Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy a nyílászárók, beleértve a műanyag bejárati ajtókat is, rendszeres karbantartást igényelnek. Az ellenőrzés és beállítás hozzájárul ahhoz, hogy ajtóink hosszú élettartamúak legyenek, és funkciójukat is 100%-ban tudják teljesíteni. 

Ugyanis egy hőszigetelt ajtó nem tölti be teljesen a szerepét, ha például nem illeszkedik tökéletesen a tokhoz. Az elvárásainknak megfelelő működéshez, azaz a biztonság, hő- és hangszigetelés szempontjából is ideális nyílászáróhoz fontos a szakszerű beépítés.

A Nívó egyedi bejárati ajtó minden igénynek megfelel, köztük a profi telepítésnek is. Önnek ezzel sem kell időt vesztegetnie, mindezt a cég szakembereire bízhatja, a munka elvégzése után és a rendszeres karbantartások alkalmával is. 

Mikor válik szükségessé a műanyag bejárati ajtó beállítása?

Ha az ajtócserét profi szakemberek végzik, akkor is szükség van időnként utómunkálatokra. Ennek oka, hogy az ajtókat napi szinten nyitjuk, és csukjuk, mozgatjuk, időnként előfordul, hogy a huzat becsapja, vagy a gyermek a tiltás ellenére is „hintázik” rajta. Valamint a hőmérséklet ingadozása is okozhat olyan változást, amit a megfelelő működés érdekében korrigálni kell.

Milyen hibajelenségek szoktak előfordulni?

Zsanérok rossz beállítása:

  • Az ajtó nyitáskor és csukáskor meg-megakad, csak egy erőteljes rántás segít.
  • Nyitás-csukás folyamán nyikorgó hangot ad.
  • Az ajtószárny lejjebb ereszkedik, mozgatás alkalmával az alsó sarka a padlóba ütközik, elképzelhető, hogy annyira szorul, hogy ki sem lehet nyitni teljesen.
  • Csukott állapotában a tok és az ajtó között a széleken rések vannak. Téli hidegben érzékelhető a hideg levegő beáramlása, valamint az utcai zajok is erősebben hallhatók.
  • Amikor az ajtót szeretnénk bezárni, nehezen fordul el a kulcs, mintha a zárnyelv akadályba ütközne, és nem tudna normálisan beleilleszkedni a tokban lévő helyére. 

Ha a fenti problémákat észleljük a saját bejárati ajtónkon, nem kell megijedni, nincs nagy baja, mindössze elállítódott. Ehhez nem feltétlenül szükséges szakembert hívni, de ha nem szeretnénk vele bajlódni, az is megoldás lehet. 

Műanyag bejárati ajtó beállítása házilag

Íme egy kis segítség, ha mégis úgy döntünk, hogy mi magunk szeretnénk az ajtóbeállítást elvégezni.

Szükséges szerszámok:

  • Imbuszkulcs: a zsanérokban lévő csavarok állításához. A méretét akkor tudjuk megállapítani, ha már hozzáfértünk a csavarokhoz.
  • Vízmérték: erre azért van szükség, hogy pontosan be tudjuk állítani az ajtószárnyat teljesen egyenesre. 

Miután kiválasztottuk a megfelelő méretű kulcsot, fokozatosan, milliméterről-milliméterre állítsunk a zsanéron, közben próbáljuk nyitni-csukni az ajtót, hogy javul-e a helyzet. Nagyon figyeljünk oda arra, hogy ne feszegessük, erőltessük a csavarokat, nehogy véletlenül túlhúzzuk, és megszakadjon a menete. 

Ha bármi eltérőt észlelünk a műanyag bejárati ajtó működésében, mindenképpen orvosoljuk a problémát, mert a nem jól beállított nyílászáróban további károk keletkezhetnek.