A vendéglátó-iparban szinte minden munkafolyamathoz kell víz, amiről viszont egyre inkább bebizonyosodik, hogy forintban is kimutatható érték, tehát nem csupán a környezettudatosság okán érdemes takarékoskodunk vele. A vízfogyasztás sokféleképpen csökkenthető egy vendéglátó-ipari vállalkozásban, ezeket vesszük sorra ebben az írásban.

A nagykonyha vízfogyasztása

Az, hogy egy vendéglátó-ipari egység mennyi vizet fogyaszt, számos tényező függvénye. Elsődlegesen fontos a méret, a használt berendezések típusa, a hely profilja, ami a szükséges munkafolyamatot is nagyban meghatározza.

Étterem esetében az ételek előkészítése óhatatlanul sok vizet emészt fel. Kell víz a nyers zöldség mosásához, a gyümölcsökhöz, és a halak tisztításához is, ennek nagy része folyóvíz alatt végzendő.

Legyen szó akár étteremről, kávézóról vagy bárról, a mosogatás megkerülhetetlen. A megfelelő színvonalú gépesítéssel sokat spórolhat, a folyamatot viszont nem lehet kihagyni. Magát a konyhát és a vendégteret is tisztítani kell, ami szintén víz felhasználásával történik, bár itt is lehet optimalizálni a fogyasztást. Víz a főzéshez is kell, de a pároláshoz illetve a sous-vide főzéshez is szükséges.

Gyakorlati megoldások

A legkézenfekvőbb a mosogatáson spórolni, hiszen számos bejáratott víztakarékos technika, illetve technológia áll rendelkezésre. A kézi mosogatásnál sokat segít, ha még a vízbekerülés előtt a tányérokat tisztára kaparják, így vizet igazából csak a zsíros szennyeződések eltávolításához kell használni.

Sokat segíthet egy korszerű ipari mosogatógép is. Ezek a berendezések nemcsak a vízzel spórolnak, hanem az árammal is, így a rezsiszámlára több ponton is kedvező hatást gyakorolhatnak.

A kézi mosogatásnál is van értelme infrastruktúrát fejleszteni, hiszen a víztakarékos csapok nagyban segítik a személyzet ilyen irányú törekvéseit. Ezeket jellemzően valamilyen karral vagy gombbal látják el, amelyek segítségével könnyedén szabályozható az egységnyi idő alatt átáramló víz mennyisége.

Víztakarékos menü

Az étlap tervezésekor is lehet szempont a szükséges vízmennyiség. A grillételek például nem igényelnek vizet, nem mellesleg igen népszerűek is gazdag ízviláguknak köszönhetően. A kevergetve pirítás (angol nevén stir-fry) is népszerű módszer, főleg mert kevés vizet igényel, magas hőfokon, nyorsan készülhet így az étel, amivel az átlagos várakozási idő is hatékonyan csökkenthető.

A klasszikus főzés pedig sok esetben helyettesíthető párolással. Jóllehet ehhez is van szükség némi vízre, de jóval kevesebbre, és az a víz is akár többször felhasználható. Zöldségek, halak remek elkészítési módja ez, mely az ízre is remek hatással van, nem mellesleg egészséges is.

Mindezek mellett persze nélkülözhetetlen a megfelelő minőségű eszközpark kialakítása is, ezért válogasson Ön is a Nagykonyhai.com Webáruház kínálatában kapható energiatakarékos ipari mosogatógépek illetve víztakarékos csaptelepek, zuhanykarok közül!