Az egészségtudatos emberek körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a matcha tea, amely nemcsak frissítő ital, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír. Sokan küzdenek súlyfelesleggel, melyet a különböző diétákkal, mozgásformákkal próbálnak eltüntetni.

A matcha zöld tea kiválóan alkalmas arra, hogy természetes módon járuljon hozzá a testsúlycsökkentéshez. Az M Matcha korábbi cikkében már feltárta a szuperitalként ismert matcha jótékony hatását a súlyvesztésre. Mi annak jártunk utána, hogy milyen módszerrel kerül feldolgozásra a tea, illetve milyen hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása.

Amit a matcháról tudni kell!

A matcha tea Japánban honos, speciális zöld tea. A teacserjéket különleges körülmények között, árnyékban termesztik, hogy növeljék a növény klorofill- és tápanyagtartalmát. A teacserjéket betakarják, hogy csökkentsék a napfényt, ami különösen növeli az L-theanin mennyiségét a teában. Ez az eljárás 20-30 nappal a betakarítás előtt kezdődik. 

Ezután a leveleket kézzel szedik, hogy csak a legfiatalabb és legfinomabb levelek kerüljenek feldolgozásra. A frissen szedett leveleket gyorsan gőzölik, hogy megőrizzék a zöld színt és a tápanyagokat, valamint megakadályozzák az oxidációt. Ezt követően kiszárítják, majd válogatják, végül pedig hagyományos gránitkő malmokkal lassan őrlik finom porrá. Ez a folyamat időigényes és különös precizitást igényel. A matcha gyártási technológiája biztosítja, hogy a tea megőrizze gazdag tápanyagtartalmát, antioxidánsait és egyedi ízvilágát.

A matcha fogyasztás előnyei

A matcha különlegessége, hogy az egész tealevelet elfogyasztjuk, nem csak a belőle készült főzetet, így az összes tápanyaghoz és antioxidánshoz hozzájut szervezetünk. Mivel por formájában kerül forgalmazásra, így fogyasztása is változatos lehet. Készíthetünk belőle hagyományos teát, de ételek, édességek alapanyagaként is felhasználható. 

Kávé fogyasztása helyett is tökéletes választás, hiszen a benne található hatóanyagok nem gyors, hirtelen felpörgést eredményeznek, hanem lassú, akár egész napos energiát biztosítanak, és még nyugtató hatással is vannak szervezetünkre. A fogyás elősegítésében nagy szerepet játszik az anyagcsere felgyorsítására. Mivel a matcha nagy mennyiségben tartalmaz EGCG-t, így ezzel lassítja vagy akár le is állítja a zsírsejtek növekedését. Ezáltal a testtömeg index jelentősen csökken.

Természetes testsúlycsökkentés

A számos jó tulajdonság közül kiemelhető a magas termogenezist, mely hatására a kalóriaégetés mértéke nagymértékben megnövekszik, emiatt a természetes fogyás szintén felgyorsul. A vízhajtó és méregtelenítő tulajdonsága mellett, a magas antioxidáns tartalom okán szervezetünk egészére kiváló hatással van a teaivás.

Napi 1 csészével bárki számára ajánlott a matcha tea fogyasztása. Kerüljük a túlzó, extrém diétákat, az önsanyargatással nem tudunk hosszú távú eredményeket elérni. Inkább szürcsöljünk el egy finom teát és építsük be mindennapjainkba.