A zenefelismerő alkalmazások számos előnnyel rendelkeznek:

  1. Gyors zenefelismerés: Ha hallasz egy dalt, amit szeretsz, de nem tudod, hogy mi a címe vagy ki az előadó, a zenefelismerő alkalmazások gyorsan és pontosan azonosítják a dalt.
  2. Hozzáférés a dalszövegekhez: Sok zenefelismerő alkalmazás lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy hozzáférjenek a dalok szövegéhez, ami segíthet megérteni a dal jelentését.
  3. Felfedezés: A zenefelismerő alkalmazások lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy felfedezzék az új zenéket és előadókat, akikkel talán még nem találkoztak.
  4. Könnyű megosztás: Ha találsz egy dalt, amit szeretsz, könnyen megoszthatod azt a barátaiddal és a családoddal a zenefelismerő alkalmazásokon keresztül.
  5. Integráció más szolgáltatásokkal: Sok zenefelismerő alkalmazás integrálva van más zenei szolgáltatásokkal, mint például a Spotify vagy az Apple Music, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül hozzáadják a felismert dalokat a lejátszási listáikhoz.

Shazam

A Shazam egyértelműen a legismertebb versenyző ebben a kategóriában. Egyszerű és letisztult kezelőfelületet kínál, ezen felül még egyéb extrákat is tud ajánlani a felhasználók számára, mint például hírek és új zenei megjelenések1. Az Apple megvásárolta, így az iOS platformon teljesen reklámmentessé vált.

SoundHound

A SoundHound talán a Shazam első számú kihívója. Első ránézésre nagyjából ugyanazt tudja, de van egy-két érdekes újítása. Például hangvezérléssel is működik1. Érdekes, hogy azt is felismeri, hogy melyik dalt énekeljük vagy dúdoljuk.

MusiXmatch

A MusiXmatch alapvetően nem egy zenefelismerő programnak indult. A Spotify-al lehetett kombinálni és a zenék közben automatikusan, jól időzítve mutatta meg a szöveget. Mára már megszűnt a szövetség a két alkalmazás között, viszont a zenék felismerése és a dalszövegek lejátszása terén a MusiXmatch nagyon jó szolgálatot tesz.

Google Music Recognition – Now Playing

A Google Music Recognition – Now Playing egy egyszerű alkalmazás. Nem kapunk olyan extrákat, hogy dalszövegek és hírek jönnek a dalok mellé. Nem ez a leggyorsabb, nem ez a legsokoldalúbb, de jó eséllyel már ott van a telefonodban és bármit felismer.

Genius

A Genius főleg a dalszövegek miatt került fel erre a listára. Nem ismeri fel olyan jól a dalokat mint a riválisok, és a dalszövegeket sem tudja olyan szépen beúsztatni, mint az említett versenytársa.

Összehasonlító táblázat a zenefelismerő alkalmazásokról

AlkalmazásElőnyökHátrányok
ShazamEgyszerű és letisztult kezelőfelület, hírek és új zenei megjelenések, iOS platformon reklámmentesAz Apple tulajdonában van, ami korlátozhatja a platformfüggetlenséget
SoundHoundHangvezérlés, felismeri a dúdolt vagy énekelt dalokatKevesebb extra funkció, mint a Shazam
MusiXmatchDalszövegek lejátszása, Spotify integrációA Spotify integráció megszűnt
Google Music Recognition – Now PlayingEgyszerű, már ott van a telefonodbanKevesebb extra funkció, lassabb felismerés
GeniusDalszövegekGyengébb zenefelismerés, kevésbé szép dalszöveg-beúsztatás

Linkek és elérhetőségek

Linkek az említett zenefelismerő alkalmazásokhoz: