Hogy jutottunk el egy zeneszám letöltésére várakozástól addig, hogy másodpercek alatt egész sorozatokat tudunk a zsebünkbe varázsolni? Megnézzük hogy honnan indult több mint 20 évvel ezelőtt az út közbeni internetezés, és hogy milyen csodák várnak ránk pár éven belül.

3G jelentése

A 3G ‘harmadik generációt’ jelent, azaz ez a harmadik típusú technológia mobiltelefonok kapcsolatára kifejlesztve. Tehát ez ad jelet a telefonnak, és ezen keresztül tudunk telefonálni, textelni és elérni az internetet. A 3G jelek toronyról toronyra haladnak, majd a telefonhoz legközelebbi adja át neki a jelet.

Elméletben a 3G 7.2Mbps-os sebességre képes, gyakorlatban viszont ez általában inkább 3Mbps körüli tempóra jött ki. Ezzel a sebességgel körülbelül 2 perc letölteni egy zeneszámot. Ez persze manapság már csigalassúnak számít, pedig a 3G hasonlóan működik a 4G-hez és az 5G-hez. Mégis a széleskörű 3G lefedetséggel lett először valóságos a netezés útközben, akár vonaton akár autóban utazva. Magyarországon 2005-ben lett bevezetve mindhárom mobilszolgáltató által, és egészen 2023-ig szolgálatban volt.

4G és az LTE

LTE (Long Term Evolution) azaz hosszú távú fejlődés a 4G hálózatok gyorsítására és javítására lett kifejlesztve. Ez magában nem egy új fajta hálózat, ugyanazt a vezeték nélküli technológiát használják. Főként a fel- és letöltési sebességük különbözik. A standard 4G LTE ma már elavultnak számít, viszont ahogy a neve utalja, egy fejlettebb verziója az LTE-Advanced még mindig nagyon elterjedt.

4G LTE jeladó torony még olcsóbb mint az 5G

Az 5G elterjedése

A legújabb és legfejlettebb vezeték nélküli kommunikációs technológia az 5G. Más technológiát használ mint a 4G és az LTE. Sokkal nagyobb sebességet, megbízhatóságot és kapacitást valamint kisebb késést biztosít. 

A digitális kor egyre növekvő elvárásai, például a tömérdek sok IoT (Internet of Things) eszköz, vagy VR és AR élmények támogatása volt a kifejlesztésének célja, a jövőre nézve pedig lehetővé fogja tenni az önvezető autók és okos városok elterjedését. Az 5G három frekvenciasávon működik, és ezek más kompromisszumokat adnak lefedés és sebesség között. Ezen kívül van még pár külön verzió amelyek jobban működnek mint az eredeti bizonyos szituációkban. Ezek az NSA (Non-Standalone), SA (Standalone), mmWave (Millimeter Wave), and Sub-6 (Sub-6 Ghz).

5G vs LTE: Mennyit fejlődtünk?

Az adat sebesség és befogadó képesség a legnagyobb különbségek a kettő között. Egy 1 GB-os file-t 5G hálózaton kb 10 másodperc letölteni, míg LTE-n több mint 2 perc is lehet. Az 5G nagyobb sebességével számos új dolog lehetséges:

  • Streamelhetünk 4K vagy akár 8K felbontású tartalmat jelentős betöltési idő és pufferelés nélkül
  • Játszhatunk online játékokat a kis válaszidő miatt
  • Nagy file-ok letöltése percek alatt órák helyett
  • Valós idejű videós beszélgetés VR/AR környezetekben
  • Jobb távolsági munkavégzés vagy tanulás megszakítatlan csatlakozással

Az egy gyenge pontja az 5G-nek az, hogy még viszonylag új. Ez persze azt jelenti, hogy míg az LTE szinte bárhol bármilyen eszközön elérhető, addig az az 5G-re csak újabb eszközökön, nagyobb városokban lehet számítani. Az LTE infrastruktúrája egyszerűbb és olcsóbb, nagyobb területet fednek le és több felhasználót szolgának ki kevesebb antennával. Az 5G viszont komplexitása ellenére rugalmasabb és bővíthetőbb, és hatékonyabban működik, ami kisebb környezeti hatást és működési költséget jelent.

A jövő

Kétségtelen, hogy az 5G a jövőnk. Már most látni, hogy mennyivel elterjedtebb mint pár évvel ezelőtt. Gyorsabban nő a felhasználói száma és fejlődik az infrastruktúrája mint a 4G-nek annak idején. 6G-re valószínüleg 2030 előtt nem számíthatunk, de mint látható a 3G példáján, több mint 10 év mire az újabb technológia teljesen értelmetlenné teszi a régebbit, tehát érdemes megbarátkozni az 5G-vel, mert még sokáig itt lesz.