Minél több energiát szánunk az autónk megfelelő karbantartására, annál hosszabb ideig számíthatunk rá! Természetesen ez nem csupán a rendszeres szervizelést, olaj- és szűrőcserét, illetve klímatisztítást jelenti. Sokat számít az is, hogy hogyan ápoljuk a belső teret és a külső felületeket. 

Egyrészt vannak műanyagápoló szerek és kárpit-, illetve bőrtisztítók, másrészt pedig a mosáshoz is számtalan profi eszközt be lehet már szerezni. Ilyenek például a POLIRTECH.HU külső ápolási eszközei, köztük a különféle kendők, kesztyűk, illetve magasnyomású mosókhoz alkalmazható szórószárak is.

Otthoni autómosás vagy autókozmetika?

Ha nincs elég időnk, vagy nem érzünk kellő elhivatottságot magunkban, akkor inkább vigyük a kocsinkat egy autómosóba! Ezeknek létezik gépi és kézi verziója is, de mi inkább az utóbbit válasszuk, ha tökéletes eredményt szeretnénk. Persze itt is ügyelni kell arra, hogy megfelelő helyre vigyük a járművet. Ha ugyanis nem a célra alkalmas szerekkel és eszközökkel kezelik, akár még több kárt is csinálhatnak, mint hasznot.

Vihetjük a járgányt autókozmetikába is. Itt néhány óra leforgása alatt szinte új lesz az autónk. Mégis a legjobb megoldás, ha otthon látunk neki a munkának.

Autómosás otthon, lépésenként

Ha rászántuk magunkat az otthoni autómosásra, akkor szerezzünk be hozzá megfelelő habsampont, illetve tisztítófolyadékot az üveg és a műanyag felületekhez! A kellő mennyiségű víz sem hiányozhat. Ha van magasnyomású mosónk, az külön előny. Ezzel megsokszorzhatjuk a víz erejét. Ha pedig még Short Gun-t is csatlakoztatunk hozzá, mindenféle port és szennyeződést el tudunk távolítani vele.

Mikroszálas kendőkre és speciális kesztyűkre is biztos, hogy szükség lesz. Ezekkel még tökéletesebb tisztítást produkálhatunk.

Short Gun szórószárakkal hatékonyabb eredmények

Azért is érdemes szórószárakat beszerezni a magasnyomású mosónkhoz, mert olyan helyeket is megtisztíthatunk velük, amikre nem is gondolnánk! Ilyenek például a kerékdobok, falcok és a motorterek is. A fúvókák szórásképe is különböző, így a nyomás fokozata változtatható velük. Előnyük, hogy nemcsak autókat, hanem teraszok, járdákat és térkövet is tisztára moshatunk a segítségükkel.

Amire ügyelni kell – néhány tanács

A legalapvetőbb dolog, amire már az első perctől kezdve ügyelni kell, a karosszéria lehűtése. Amíg meleg, addig nem lehet elkezdeni a munkát. Fontos tudni azt is, hogy se magasnyomású mosót, se slagot ne kössünk esővízgyűjtő tartályra vagy fúrt kútra! Az ásványi anyagok és a szennyeződések megrongálhatják az autó fényezését. 

Mikroszálas kendőkből lehetőleg kerüljük a szupermarketekben fellelhető típusokat, mert ezekkel szinte lehetetlen csík- és szöszmentesen dolgozni. Ha a fenti eszközöket beszerezzük, és a lépéseket betartjuk, az autónk rövid idő alatt ismét ragyogni fog.