A telefonszám elrejtése a telefonos csalók és spam hívók elől kényes egyensúlyozást igényel. Egyrészt ha felhív egy ismeretlen szám akkor jó tudni, hogy ki is az, viszont ha visszahívsz egy rosszindulatú számot fel kerülhetsz a listájukra, amit megoszthatnak más csalókkal és még több idegesítő hívással kerülhetsz szembe. Mi erre a megoldás?

Mikor érdemes elrejteni a hívószámot

Szinte mindenkivel megtörtént már, hogy felhív egy ismeretlen szám és egy-két csörgés után le is rakja bármilyen üzenet nélkül. Ez persze nem jelent egyértelműen csalást, de érdemes óvatosan továbblépni. Lehet hogy a bank hív, egy ismerős ismerőse vagy bármi más fontos vagy hasznos információ. Visszahívással viszont veszélybe helyezed a számodat ha mégis csaló van a másik oldalon.

Ha egy üzletet hívsz fel akkor is érdemes lehet rejtett számmal tenni, hiszen így nem tudják beleegyezésünk nélkül telemarketinges célokra használni, vagy rosszabb esetben továbbadni egy harmadik félnek. 

Sokan viszont nem veszik fel a telefont rejtett számokról érkező hívásoknál ezért érdemes figyelni, hogy csak akkor legyen bekapcsolva ha tényleg szükség van rá.

Hogy lehet titkosítani a hívószámot tartósan

A fenti szituáció elkerülése érdekében érdemes elrejteni a számodat mielőtt visszahívod. Ez eszköztől és szolgáltatótól függően lehet kicsit más folyamat, de itt van minden amit tudnod kell.

iPhone

iPhone-on elég egyszerű a dolog, csak be kell lépni a beállításokba azon belül pedig megkeresni a Telefon/Hívó ID-m mutatása nevű menüpontot. Itt a kapcsolóval lehet ki és bekapcsolni a funkciót.

Android

Androidos telefonokon kicsit jobban el van rejtve és persze készülék típustól függően más lehet. A telefon alkalmazáson belül a jobb felső sarokban érjük el a beállításokat. Ezen belül a Hívások/További beállítások alatt találod a “Hívóazonosító” gombot. Ha Dual-SIM-es eszközöd van akkor külön be kell lépni az adott kártya beállításaiba és azon belül találod meg ugyanezt.

telefonszám titkosítás

Telekom

Hívószám titkosítást a következő módokon tudod kérni:

  • Telekom alkalmazásban SIM beállításai/Híváskezelés/Titkos szám menüpont alatt
  • Online ügyfélszolgálaton jelszavas bejelentkezés után Áttekintés/Szolgáltatás részletei/További beállítások/Biztonság részben található a Titkos szám, amit be lehet kapcsolni
  • SMS-ben +TITKOSSZÁM(szóköz)12345 kódot kell elküldeni a 1414-es számra ahol az 12345 helyett az 5 jegyű numerikus jelszavadat kell megadni
  • USSD önkiszolgáló ügyfélszolgálaton *111# hívásindítás/Szolgáltatások és biztonság/Tiltás és biztonság/Biztonság/Titkos szám menüpontban lehet állítani

Yettel

A Yettel-nél telefonos ügyfélszolgálaton (1220) lehet igényelni díjmentesen a hívószámküldés-tiltást.

Egyszeri elrejtés

Ha csak egy konkrét hívásnál szeretnéd elrejteni a számodat akkor csupán az adott szám előtt be kell írni egy bizonyos blokkoló kódot. Ez magyarországon és a legtöbb európai országban #31#. Ez a megoldás eszköztől és szolgáltatótól függetlenül, de még régi vezetékes telefonokon is működik. Arra kell csak figyelni, hogy ha esetleg még egyszer fel kellene hívni az illetőt, akkor ne felejtsd el újra beírni a blokkoló kódot is.