Akár egy háztartási készülékeket árusító fizikai áruházban nézel szét, akár online böngészel a mosógépek között, azt fogod tapasztalni, hogy elképesztően változatos a kínálat. Ha csak olyan készülékek közül válogatsz, amelyek 10 kg-os kapacitással rendelkeznek, akkor is hatalmasak az eltérések egy-egy árucikk között.

Mik a fő különbségek az azonos kapacitású mosógépek között?

Amennyiben azt már tudod, hogy mekkora kapacitású mosógépet szeretnél venni a Pepita.hu-n, akkor jelentősen le tudod szűkíteni azt a listát, amin a különböző készülékek sorakoznak. Ugyanakkor ezzel még csak az első lépést tudod megtenni a megfelelő berendezés kiválasztása felé.

Ezt követően ugyanis meg kell vizsgálnod, hogy milyen fordulat/perc mutatóval rendelkező masinát szeretnél vásárolni. Van olyan, amelyiknek 1200 a maximális fordulat/perc paramétere, de akadnak szép számmal 1400-as, 1500-as és 1600-as fordulatra képes készülékek is.

Ha költséghatékonysági vagy környezetvédelmi okokból fontosnak tartod, hogy kevés energiát fogyasszon az újonnan megvásárolt mosógéped, akkor ügyelj arra, hogy A-s energiaosztályba tartozó eszközt vegyél. Még manapság is lehet C-s, D-s vagy E-s mosógépet venni, amelyeknek minden bizonnyal megvannak a maguk előnyei más téren, ugyanakkor ezek használata hosszú távon igencsak költségessé válik. Hasonló megfontolásból érdemes figyelmet fordítani a kiszemelt gép vízfogyasztására is.

Nem utolsó szempont a készülékek zajszintje sem, főként, ha társasházban élsz, és időnként este vagy kora reggel is szeretnél mosást indítani. A gyártók általában külön feltüntetik, hogy milyen mosás és milyen centrifuga zajszinttel működnek a termékeik.

Ebben különböznek még egymástól a 10 kg-os kapacitású készülékek

Főként a programok számát és azok jellegét illetően lehet drasztikus különbséget találni még a 10 kg-os kapacitással bíró mosógépek tekintetében. Az egyik ilyen funkció a gőzprogram.

Nem minden készülék rendelkezik gőzprogrammal. Amelyik igen, az képes egyszer viselt ruhákat vagy már kimosott és megszárított ruhákat is kezelni e funkció keretein belül. E programnak az a lényege, hogy mérséklik a ruhák gyűröttségét és eltüntetik a kellemetlen szagokat. Szinte bármilyen ruhaneműn alkalmazható ez a program, amely mosható legalább 40 fokon és szárítható szárítógépben.

Manapság van olyan masina, amelyik 16 funkcióval rendelkezik, míg mások jóval kevesebbel. Egyes típusok érintőkijelzővel vannak felvértezve és késleltetett indításra is képesek. Hogy ezek közül mi fontos számodra és mi az, ami kevésbé, azt neked kell mérlegelned.

Rengeteg gyártó dob piacra ilyen mosógépet

A 10 kg-os kapacitás átlagosnak mondható, így a különféle gyártók túlnyomó többsége készít is ilyen mosógépet. A Beko, a Bosch, a Candy, a Gorenje, az LG és a Tesla masináit éppúgy megtalálhatod, mint a Whirlpoolét. Ezen gépek általában elöltöltősek.