A sikerhez és az innovációhoz való nyomás fokozódott ahogy egyre több cég verseng az figyelemért és a bevételért, ami egyre nagyobb szükségessé teszi az IIoT stratégiát. A digitális átalakulási utazások azt ígérik, hogy új betekintéseket és hatékony folyamatokat hoznak létre, hogy a cégek versenyelőnyt szerezzenek, de az ötlettől a megvalósításig eljutni nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.

Az ipari automatizációban és gyártásban részt vevő vállalatoknak világos Ipari Internet a Dolgoknak (IIoT) stratégiára van szükségük, hogy kihasználják a csatlakoztatott eszközök, adatok és fejlett analitika teljes potenciálját, ami exponenciális előnyöket nyújthat a szervezetnek.

Egy nemrégiben készült McKinsey felmérésben, amelyben több mint 700 ipari gyártó menedzserét kérdezték meg világszerte, a válaszadók több mint 40 százaléka a digitális kezdeményezések sikeres bevezetésének fő kihívásaként az IT-hiányosságokat jelölte meg. Egyszerűen fogalmazva, az IIoT-hez szükséges technológiai igények és az infrastruktúra nem áll összhangban.

A valóság az, hogy ha nincs IIoT stratégiád, lemaradsz. Egy nemrég készült IoT szakemberek közötti felmérés kiemelte, hogy azoknak a vállalatoknak 74 százaléka, amelyek válaszoltak, már bevezette vagy folyamatban van egy IIoT stratégia kidolgozása.

De valójában ez egy kemény dió, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az IoT projektjeinek 80 százaléka nem képes a skálázódásra az integráció bonyolultsága és a skálázható rendszerek támogatásának képtelensége miatt. Az üzleti céljaidhoz igazodó célokat és metrikákat felállításán túl, győződj meg róla, hogy ezekre az öt dologra gondosan tervezel.

5 IIoT stratégiai szempont

#1: Adatközpontú megközelítés

Az adatokat stratégiai eszközként prioritásként kezelni hatalmas előnyöket jelenthet a működési hatékonyság és a költségmegtakarítás terén. A vállalatoknak mechanizmusokat kell létrehozniuk az eszközökből, szenzorokból és egyéb berendezésekből származó adatok gyűjtésére, tárolására és feldolgozására a termelékenység és a teljesítmény javítása érdekében.

Példaként, a világ egyik legnagyobb szállítócégénél több mint 150 000 sofőr használ kézi eszközt csomagok beolvasására, szállítások nyomon követésére és optimalizált szállítási útvonalak fogadására. Az információk hatékony ügyfeleknek történő továbbítása érdekében a cég egy IIoT rendszert telepített, amely köztes szoftver segítségével képes volt az adatokat a sofőrök eszközeiből a háttérrendszerbe és vissza problémamentesen továbbítani.

Az IoT adatmozgatással a cég naponta 743,5 millió nyomkövetési kérelmet tudott kezelni és az útvonalak optimalizálásával évente 50 millió dollárt megtakarítani.

#2: Szabványosítás és Interoperabilitás

Az interoperabilitás az eltérő rendszerek és eszközök zökkenőmentes együttműködésének képességére utal. Az IIoT rendszerek esetében, amelyek különféle eszközöket és alkalmazásokat tartalmaznak, amelyeknek kommunikálniuk és adatokat megosztaniuk kell, az interoperabilitás elengedhetetlen a sikerhez. Enélkül a vállalatok elszigetelt adatokkal rendelkeznének, amelyek blokkolják a betekintéseket vagy az optimalizálási lehetőségeket.

Az IIoT stratégiája sikerének eléréséhez olyan technológiákkal kell dolgozni, amelyek elősegítik a különböző eszközök és alkalmazások közötti kommunikációt és integrációt. Egy olyan megközelítés, mint az Egységes Névtér (UNS), lehetővé teszi az adatok gyűjtését különböző IIoT rendszerekből, kontextus hozzáadását hozzájuk, és átalakítását olyan formátumba, amelyet más rendszerek megérthetnek.

#3: Biztonság

Mint minden adatokkal és technológiával foglalkozó kezdeményezés esetében, az IIoT sem mentes a kiberbiztonsági kockázatoktól. A vállalatoknak nagy gondot kell fordítaniuk az érzékeny adatok védelmére és a fenyegetések proaktív kezelésére.

Robusztus hitelesítés, titkosítás, hardverbiztonság, rendszeres auditok és személyre szabott biztonsági megközelítések alkalmazásával a szervezetek megerősíthetik IIoT rendszereiket és megfelelhetnek a szigorú adatvédelmi szabályozásoknak.

#4: Megbízhatóság és Skálázhatóság

Egy IIoT rendszer nagy mérföldkő, amely valószínűleg bővüléseket és további telepítéseket fog eredményezni. Az adatforrások folyamatosan növekedni fognak, és ennek megfelelően az IIoT architektúrának is skálázódnia kell.

A csapatoknak rugalmas, megbízható megoldást kell tervezniük, amely képes kezelni a hatalmas adatmennyiségeket anélkül, hogy növelné a költségeket. A megbízhatóság és a skálázhatóság hangsúlyozása az architektúrában biztosítja, hogy az új adatfolyamok vagy hálózati zavarok esetén sem zavarják meg a műveleteket.

#5: Folyamatos Fejlesztés

Hogyan tudja megállapítani, hogy az IIoT rendszerei stratégiája sikeres volt a telepítés után? Az ROI-t egy prototípuson keresztül lehet bemutatni, de hogy folyamatosan támogatást és bővítést érjen el, az IIoT rendszernek metrikákkal és célokkal kell rendelkeznie.

Fontos a siker mérésének meghatározása az IIoT műveletek, teljesítmény és biztonság folyamatos monitorozása érdekében. A csapatoknak rendszeresen értékelniük kell a stratégia hatékonyságát és készen kell állniuk a technológiai fejlődésre, az üzleti követelmények változásaira és az iparágban megjelenő új trendekre való alkalmazkodásra.

Siker egy jó IIoT stratégiával

A szervezet számára ígért átalakító előnyök elegendőek ahhoz, hogy az embereket az IIoT mellett állítsák, de ennek az álomnak a valósággá válásához szükség van egy megfontolt stratégiára.

Az adatok prioritásba helyezésével, az interoperabilitás biztosításával, a biztonság megerősítésével, a megbízhatóság és a skálázhatóság hangsúlyozásával, valamint a folyamatos fejlesztésre való elkötelezettséggel a szervezetek nemcsak túlélhetik a digitális átalakulás korát, hanem sikerrel járhatnak egy áthatolhatatlan IIoT stratégiával, amely kinyitja az ipari kiválóság jövőjét.