Mi az a helyesírás ellenőrző program?

A helyesírás ellenőrző programok az adott nyelv nyelvtani szabályai alapján segítenek az eltérések, helyesírási és nyelvhelyességi hibák felfedezésében a szövegekben. Ezen felül képesek a stilisztikai hibák azonosítására is, gyakran javaslatokat tesznek a meglévő tartalom javítására.

Kinek ajánlott a helyesírás ellenőrző program?

Gyakorlatilag bárkinek, aki írott szövegeket készít. Különösen hasznos lehet íróknak, kommunikációs, PR és marketing szakembereknek, asszisztenseknek, tanároknak, diákoknak, jogászoknak és projektmenedzsereknek. Idegen nyelvű szöveg írásakor is nagy segítség, mivel a program segít a helytelen kifejezések, mondatösszetételek kijavításában.

Miért érdemes nyelvtani és helyesírás ellenőrzőt használni?

A helyesírás ellenőrző tökéletes eszköz a szövegek hibátlanságának és pontosságának biztosítására. Időt takaríthat meg vele a korrektúrázáson, olvashatóbbá és élvezhetőbbé teheti a tartalmat, segít a szöveg kontextusba helyezésében és növeli az önbizalmat. A fejlettebb programok olvashatósági pontszámmal is illetik a szövegeket, amely segít egyszerűsíteni és egyértelműbbé tenni a mondanivalót.

A helyesírás ellenőrzők fajtái

 • Alkalmazások: Sok esetben szövegszerkesztők funkcióiként működnek, átfogóbb hibajavítási funkciókat kínálva.
 • Online helyesírás ellenőrzők: Egyszerű használat, a szöveg beillesztése után az ellenőrző kiemeli a hibákat és javaslatokat tesz.
 • Böngésző bővítmények: Kompatibilis weboldalakon és szolgáltatások használatakor automatikusan működnek.

Népszerű helyesírás ellenőrzők

 • Grammarly: Egy felhőalapú AI rendszer, amely több mint 400 egyedi ellenőrzést használ a hibák felismerésére és javítására.
 • Ginger: Valós idejű AI javításokat és intelligens átfogalmazási javaslatokat kínál.
 • LanguageTool: Nyílt forráskódú eszköz, amely több mint 25 nyelven képes helyesírási és nyelvtani hibákat korrigálni.
Ginger AI

A magyar helyesírás ellenőrző programok

Bár a magyar nyelvű programok kínálata nem olyan széles, a Microsoft Office és a Google Dokumentumok kiválóan működnek magyar szövegek ellenőrzésére. Ezen felül létezik a Hunspell, ami alaktani elemző és generátor program, valamint a helyesiras.mta.hu, amely a magyar helyesírás szabálypontjait dolgozza fel.

A magyar helyesírás alapjait a Magyar Tudományos Akadémia által kiadott „A magyar helyesírás szabályai” című kiadvány tartalmazza ugyebár. Ez a kötet rendszeresen frissül, hogy naprakészen tartsa a nyelvi normákat. Itt van néhány alapvető és fontos szabály, amelyeket érdemes szem előtt tartani:

A nagybetű használata

 • A mondatok első szava mindig nagybetűvel kezdődik.
 • A sajátnevek és azok rövidítései nagybetűvel írandók.
 • A földrajzi nevek, beleértve országok, városok, folyók neveit is, nagybetűvel kezdődnek.

Az ékezetes betűk használata

 • A magyar ábécé ékezetes betűit (á, é, í, ó, ö, ő, ú, ü, ű) mindig helyesen kell használni, mivel ezek különböző hangokat jelölnek.

Az írásjelek helyes használata

 • A vesszők, pontok, kérdőjelek, felkiáltójelek, idézőjelek, zárójelek és a többi írásjel helyes alkalmazása esszenciális a helyesírásban, mivel ezek az írásjelölések befolyásolják a szöveg értelmezését.

A toldalékok írása

 • A toldalékok (ragok, jelek, képzők) írásában követni kell a magánhangzó-harmonia szabályait.
 • Több szabály is van arra vonatkozóan, hogy a toldalékokat a szavakhoz hogyan kell hozzáfűzni (pl. -val/-vel rag alkalmazása, a ragok írása egybe vagy külön a szótővel).

Számok írása

 • Egytől tizenkettőig általában betűvel írjuk a számokat, tizenháromtól kezdve pedig számjegyekkel, kivéve, ha a szám a mondat elején áll.
 • A dátumok, időpontok, címek, stb. esetében specifikus szabályok vonatkoznak a számok írására.

A szóelválasztás szabályai

 • A szavak végén álló egyes mássalhangzókat általában meg kell ismételni, ha toldalékkal bővítjük a szót.

Az idegen szavak írása

 • Az idegen szavakat lehetőleg magyarosítsuk, de ha ez nem lehetséges, az eredeti írásmódot kell alkalmazni, figyelembe véve a magyar helyesírás szabályait is.

A helyesírás ellenőrzők nélkülözhetetlen eszközök lehetnek minőségi írások készítéséhez. Fontos megjegyezni azonban, hogy bár nagy segítséget nyújtanak, nem helyettesítik az emberi tudást és figyelmet.