Egyre többen érzik úgy, hogy elvesztették motivációjukat, kedvetlenek, szomorúak. Ezek a tünetek, ha hosszabb ideje állnak fenn, lehet, hogy depressziót jeleznek, aminek kezeléséhez szakember segítségét kell kérni.

A legtöbb esetben azonban szerencsére nem erről a betegségről van szó, lehet, hogy csak átmeneti hangulatzavar áll a háttérben. Mindenesetre foglalkoznunk kell a problémával, mert nem biztos, hogy magától el fog múlni.

Aki bővebben beleásná magát a témába, annak a thebrightacademy.hu Pszichológiai és mentálhigiénés alapismeretek képzését ajánljuk figyelmébe, ahol sok hasznos információ szerezhető.

Miről lehet itt tanulni?

Ez egy nagyon érdekes, hiánypótló képzés, amely online végezhető: a The Bright Academy oldalán, a Készségfejlesztő és önfejlesztő tanfolyamok között található meg sok más hasznos kurzussal egyetemben.

Bár végzettséget nem lehet vele szerezni, mégis arra biztatunk mindenkit, aki úgy érzi, szeretné jobban megismerni önmagát, szeretne rálátni arra, mi az oka a hangulatváltozásának, mi áll a szomorúsága hátterében, hogy iratkozzon be a tanfolyamra.

Nincs semmilyen előfeltétel, csupán egy stabil internetkapcsolat kell a tananyag eléréséhez. Szöveges és videós tartalmak is a rendelkezésre állnak, amelyek korlátlanul hozzáférhetők. A kurzus 4 modulból áll, és alapos mentálhigiénés ismeretekkel gazdagodhatsz a tanulás során.

Szó esik ugyanis stresszkezelésről, a kiégésről, a megküzdési technikákról, megtudhatod, miért fontos az önbizalom növelése, megismerheted a különböző személyiségtípusokat, és még konfliktuskezeléshez is kaphatsz segítséget. Külön rész foglalkozik a szorongással, depresszióval.

Kinek javasoljuk a képzést?

Mindenkinek, aki el szeretne indulni az önismeret útján! A mentálhigiénés alapismeretek ugyanis kellenek ahhoz, hogy jobban ráláss egy-egy cselekedetedre, megértsd a saját viselkedésedet.

Nagyon hasznos lehet azoknak a képzés, akik most egy kicsit maguk alatt vannak, és szeretnének kilábalni a helyzetből. De szakemberek is hasznát vehetik az itt hallott dolgoknak: coach-ok, tanárok, HR-esek éppúgy, mint az egészségügyben dolgozók. Sőt, szülőként is jelentkezhetsz, főleg, ha kamasz gyereket nevelsz.

A serdülőkorúak ugyanis gyakran érzik kilátástalannak a helyzetüket, nem tudják, mit tegyenek. Ők még nem rendelkeznek kiforrott személyiséggel, ezért könnyen befolyásolhatóak. Ha nem úgy sikerülnek a dolgaik, ahogy eltervezték, gyakran kétségbeesnek, és az önbizalmuk is csökken.

Lehet, hogy depresszió áll a háttérben?

Akár te, akár egy családtagod az, aki mostanában levert, egyhangú, járj utána, mi ennek az oka. Vannak depresszióval kapcsolatos tesztek az interneten is, de biztosat csak pszichológus tud mondani.

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod, akkor érdemes felkeresni egy szakembert:

  • Döntésképtelenség
  • Állandó szomorúságérzet
  • Társas kapcsolódások csökkenése
  • Motiválatlanság

Ne halogasd az első lépést, lehet, hogy egy segítő beszélgetés hamar átlendít a nehéz helyzeten!