A konyhai munkák során számos veszély leselkedik az ott dolgozókra, ezért testi épségük és egészségük megvédése, valamint a higiénia biztosítása érdekében megfelelő munkavédelmi ruházatot kell biztosítani számukra.

Amennyiben minőségi szakácsruházatot választ, az kényelmes, esztétikus viseletet, továbbá professzionális megjelenést és számos gyakorlati előnyt garantál. A konyhai egyenruhák kifejezhetik a hierarchiát, tükrözhetik a csapaton belüli szerepeket. 

Válasszon a hely stílusának, a munka jellegének megfelelő szakácsruházatot az Épkézláb Munkaruha kínálatából, legyen az kötény, kabát, szakácsnadrág vagy fejfedő! Mutatjuk, milyen szempontokat mérlegeljen döntés előtt!

Szakácsruházat = munkavédelmi és munkaruházat 

A sérülések és balesetek megelőzése érdekében, a kockázatelemzés során meghatározott veszélyeknek megfelelő védelmi szinttel rendelkező munkavédelmi ruházattal kell ellátni a valamennyi éttermi és üzemi konyhán, büfékben dolgozókat. A kiömlő forró folyadékok, a kifröccsenő zsiradék, a forró felületek és a nyílt láng súlyos sérüléseket okozhat, így mindent meg kell tenni a munkavállalók védelme érdekében. Fontos továbbá a munkavégzés komfortja, a szabad mozgás biztosítása, ezért kényelmes, rugalmas anyagokból készült, továbbá a magas hőmérséklet és páratartalom miatt jól szellőző és kellemes viseletet biztosító szakácsruházatot kell választani. 

Elegáns éttermekben, látványkonyhákon a színvonal biztosítása érdekében különösen fontos, de a konyhai csapat teljesítményének javítása miatt is lényeges lehet, hogy egységes munkaruhával lássuk el a személyzetet. És a higiénia is megkívánja, hogy tiszta ruházatban dolgozzanak. 

Milyen előnyöket kínál a professzionális szakácsruházat?

A biztonság, a higiénia és a kényelem hármasa együttesen kell, hogy meghatározza a választásunkat. A konyhán számtalan, többek között zsíros szennyeződés éri a nadrágokat, kötényeket, kabátokat, ezért fontos, hogy könnyen mosható és strapabíró anyagokból készüljenek, ugyanis a tisztaság érdekében gyakori mosásra lesz szükség. 

A fehér ruhák professzionális megjelenést biztosítanak, továbbá előnyük, hogy láthatóvá teszik a foltokat, illetve mosásnál nem fakulnak. Ugyancsak praktikus, ha szennytaszító bevonattal ellátott vagy kevésbé kényes fekete konyhai uniformist, pepita szakácsnadrágot választunk. 

A laza szabású, ugyanakkor jól illeszkedő darabok nagyobb kényelmet és biztonságot nyújtanak, ahogyan a pamut, a poliészter vagy a kevertszálas, légáteresztő anyagok is növelik a komfortérzetet.

Teljes körű védelem

A professzionális szakácsruházatnak része kell legyen a lábak optimális védelmét szolgáló lábbeli. A gyors tempójú munka, a kifröccsenő zsiradékok és folyadékok miatt fontos, hogy megfelelő tapadást biztosító, csúszásmentes talppal ellátott zárt cipőt szerezzünk be. 

A higiénia érdekében nemcsak a hétköznapi ruházat védelme, de a haj felkötése vagy szakácssapka viselése is kötelező lehet.