A lizin a fehérjéket felépítő esszenciális aminosavak egyike, amelyről eddig viszonylag keveset lehetett tudni, de az utóbbi években a sportteljesítményre gyakorolt feltételezett hatásai révén a középpontba került. 

A testépítők, sportolók számára a fehérjék és az aminosavak fontos és gyakran alkalmazott étrend-kiegészítők, különösen azok, amelyek a teljesítmény növelését, az izomépítést segítik elő, illetve olyan folyamatokban vesznek részt, amelyek révén az eredményességet növelik. 

Hogyan, miből juthatnak ezekhez hozzá, különös tekintettel a lizinre? Van-e, és mi a különbség a természetes forrásokban megtalálható lizin és a BodySelect aminosav tartalmú táplálékkiegészítőinek összetevője, az L-lizin HCI között? Milyen hatásokat tulajdonítunk neki? 

Az aminosavak és a proteinek

A fehérjék az szervezet építőelemei, alapvető fontosságú molekulák, amelyek a 3 nagy makrotápanyag egyikét jelentik. Nélkülözhetetlenek a sejtek, a szervek és a szövetek, a csontok és az izmok felépítéséhez, a növekedéshez, valamint számos biokémiai folyamathoz, enzimek és hormonok előállításához. 

20-féle aminosavból épülnek fel, melyek közül 9 esszenciális, vagyis alapvető fontosságú, és mivel a szervezet előállítani nem képes, így a táplálékokból kell fedezni. Ezek egyike a lizin is. 

A szervezet fehérjeszükséglete változatos állati és növényi fehérjeforrásokból fedezhető, ám míg előbbiek teljes értékűnek tekinthetők, vagyis tartalmazzák valamennyi aminosavat, addig a vegán proteinek aminosavprofilja hiányos. A kizárólag növényi étrendet folytatóknak figyelniük kell a fehérjék komplettálására, vagyis megfelelő párosítására annak érdekében, hogy valamennyi aminosavhoz hozzájussanak. 

Mi a lizin szerepe?

A legújabb kutatások nagy jelentőséget tulajdonítanak az eddig háttérben meghúzódó lizinnek, számos hatását vizsgálják, de mivel ezek nagy része még nem nyert bizonyítást, kétséges, hogy valóban rendelkezik-e velük. Ami biztos, hogy a lizin vagy más néven L-lizin egy olyan aminosav, amely számos testi funkcióhoz szükséges, a szervezet építőköveiként ismert fehérjék egyik alkotóeleme. 

Az orvostudomány a lizint esszenciális aminosavként határozza meg, mivel néhány más aminosavval ellentétben a szervezet nem képes szintetizálni, így az étrendünknek feltétlenül tartalmaznia kell az egészséges működéshez. 

Az étrend-kiegészítők összetevője, az L-lizin HCI a lizin leginkább hasznosítható formája, amelyet a technológiának köszönhetően ma már por vagy kapszula formájában is beszerezhetünk, és amit a sportolók a regenerálódás gyorsítása érdekében alkalmaznak.

Milyen élelmiszerekben található meg?

Amennyiben kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást folytatunk, biztosak lehetünk abban, hogy fehérjetartalmú ételeink tartalmaznak lizint, melyből a javasolt napi mennyiség 2-3 gramm.

Nagyszerű forrásai a fehérjedús állati eredetű ételek, a húsok, a halak, a tojás és a tejfélék, a vegán proteinek közül a csicseriborsó, a bab, a lencse, valamint egyes gyümölcsök, például a papaja, a mangó, a kajszibarack, az alma, a füge és a körte, vagy olyan zöldségek, mint a brokkoli, a karfiol.