VAT WAYFelhő alapú ÁFA ellenőrző webalkalmazás

A VAT WAY platform egy összetett felhő alapú projektmenedzsment rendszer, mely a pénzügyi szektor különleges szükségleteit szolgálja ki. Strukturált és átlátható platform, melyet nemzeközi ügyfelek sokrétű ÁFA adminiszrációjának ellátására terveztünk.

Alapötlet és validálás

Az RSM Hungary egy régi problémára adott választ a VAT WAY platform ötletével. Az alap probléma biztosan más szektorokból is ismerős, hogy a munkatársak az Excel-Email-Telefon Bermuda-háromszögben tüntetik el a konzisztens projektmenedzsmentet. :) Persze jogosan teheti fel bárki a kérdést, hogy mégis miért kell emiatt egy teljesen új projektmenedzsment alkalmazást fejleszteni, ha már van a piacon kereken 137 webalapú megoldás. Mi is kapásból ezt a kérdést tettük fel a validálás első lépéseként. A válasz nem jött egyből, de az elemzés közben rá kellett jönnünk, hogy a nemzetközi ÁFA adminisztrációval kapcsolatos kollaboratív munkát egyik webalkalmazás sem tudja célspecifikusan kiszolgálni.

Vízió és funkciók

Számunkra és az ügyfél számára is új volt a Design Studio és Critique Sessions módszer, de nagyon pozitívak voltak a tapasztalatok, ezért azóta már számos projekt során alkalmaztuk újra. Ezeken a workshopokon az ügyféllel közösen ötletelve - a multidiszciplináris közegnek és a módszertannak köszönhetően - olyan ötletek és megoldások születtek, melyek elszeparált alkoltás során nem jöttek volna elő.

Branding

Már a validációs szakaszban jelentkezett az igény, hogy a VAT WAY számára arculat kell, méghozzá nagyon gyorsan. Egyértelmű volt, hogy a nemzetközi pénzügyi szektoron keresztüli validáláshoz nem lesz elég egy villánygyorsan összekattintott landing page, hanem egy komolyan vehető, professzionális megoldásra van szükség. Így lett a projekt egyik első feladat az arculat megalkotása. A VAT WAY logó és tipográfia egy dimetrikus rácsrendszerre épül, ami a feszes vonalvezetés által megbízhatóságot sugall. Ezt a stabilitást erősíti az arculat vezérszíne a Bright Navy Blue, valamint az egyedi illusztrációk és ikonkészlet, melyek könnyen érthető módon mutatják be a szolgáltatást és funkciókat. Az arculatról még több anyag a Behance oldalunkon.

Video Spot

A Magyarországon jól ismert New York-i székhelyű Umbrella stúdióval együttműködve készült a landing pagehez egy egyperces video spot, mely röviden összefoglalja a webapp erősségeit.

UI Design

Már a landing page megtervezése során kialakult egy alapszintű UI Pattern Library, melyet később az alkalmazásfejlesztés során tovább bővítettünk. A UI Design során az Atomic Design tervezési módszertant követtük, ami egy nagyon logikus struktúrát kínál a szerkezeti egységek felépítéséhez. A webalkalmazás felületének tervezése során folyamatosan készült a build és ezzel párhuzamosan bővítettük a Style Guideot is. A platformnak természetesen minden eszközön jól kell működnie, mi mégsem a tiszta reszponzív megoldást választottuk. Azt a tényezőt figyelembe véve, hogy a különböző eszközök használata során más-más funkciók vannak a fókuszban, döntésünk a reszponzív és adaptív technika kombinálására esett.

UX Design

A personákat és felhasználói eseteket a pénzügyi szektor szerkezetére és munkafolyamataira építettük. Másrészt egyes munkafolyamatokat, melyek elavultak voltak, átalakítottunk, hatékonyabbá tettünk. Mindezt természetesen folyamatos kollaborációban a célcsoporttal. A skiccelés, drótváz- és prototípus-készítésben számos eszközt alkalmaztunk a kézirajztól az Axure alkalmazásig. Ez utóbbi nagyon hasznos volt az összetettebb felületek felhasználói tesztjénél. Szerencsések voltunk, hogy ügyfelünk meg volt győződve arról, hogy mennyire fontos a felhasználói teszt, így magától értetődő volt, hogy szinte mindent teszteltünk a potenciális felhasználókkal.

Webalkalmazás

Nem egyszerű megváltoztatni a mélyen berögzült munkavégzési szokásokat, de olykor életbevágó. A pénzügyi szektorban a versenyképesség megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy a munka produktív és hatékony legyen. Ehhez paradigmaváltásra volt szükség, hogy az eddigi Excel-Email-Telefon helyett egy sokkal hatékonyabb céleszközzel elégítsük ki a pénzügyi szektor egyedi igényeit. A VAT WAY zárt webes felületén az ügyfelek és tanácsadók követhetik az összes folyamatot, feltölthetik, tárolhatják és kezelhetik az ÁFA-val kapcsolatos dokumentumaikat.

Technológiák:

  • Angular-1
  • Symphony
  • Doctrine 2

Weboldal és webshop

A weboldal publikus részén helyi szakértők által összeállított, aktuális ÁFA törvények és praktikus ÁFA ellenőrző eszközök vannak. A webshop részen a felhasználók könnyen vásárohatnak vagy feliratkozhatnak a szolgáltatásokra: www.vatway.com

Ha vettél már részt hasonló projektben, oszd meg velünk tapasztalatodat! Fejlesztőket keresünk,
mert sok szép projekt vár még ránk.