Kalkulátor motoradmin felülettel és javascript beágyazókóddal

Egy web alapú kalkulátor-készítő alkalmazást hoztunk létre a pénzügyi szektor igényeinek kielégítésére. A kalkulátorok adminisztrációján túl tetszőleges web hely számára biztosítottuk a tanácsadók által kialakított kalkulátorok egyszerű beágyazási lehetéségét.

A projekt célkitűzése

A magyar adórendszer meglehetősen erős dinamikája :) és magas fokú komplexitása hívta életre ezt a projektünket. A pénzügyi szolgáltató partnerünk által évekkel ezelőtt felvetett problémára keresünk megfelelő választ:

Olyan kalkulátorokra volt szükség, amelyeken néhány kattintással kiszámolhatják a látogatók, hogy többek között mely adózási formát válasszák vállalkozásuk számára, hogyan alakul a nettó bérük évről-évre vagy ingó- és ingatlanértékesítés után mennyi SZJA-t kell befizetniük és vagy egy tucat hasonló, hasznos számítási feladattal találtuk szemben magunkat.

A fenti célokat hamarosan további elvárások egészítették ki:

  • a kapcsolódó jogszabályok megváltozása vagy megjelenése után ezek a kalkulátorok az elsők között jelenhessenek meg az interneten. Emiatt a fejlesztők helyet közvetlenül a tanácsadók tudjanak újat készíteni;
  • azokat további partner oldalakra is be lehessen ágyazni;
  • a kalkulátorok használatáról részletes statisztika készüljön.

Így jutottunk el egy őskori Flash Action Script megoldástól a jelenlegi komplex web alkalmazásig. Az elmúlt években számtalan kalkulátor készült el a platformmal, a most is aktuálisak a http://kalkulatorok.hu címen érhetőek el. Állítólag a jogszabályok alkotói is ezeket használják. :)

Az adminisztrációs felület

A kalkulátorokat egytől egyig a pénzügyi tanácsadók alakítják ki és hozzák létre egy erre a célra szolgáló "mágikus" felületen, az általuk kialakított szövevényes Excel függvények és szabályok feltöltésével. Ezek talán még mágikusabbak, mint maga a felület, viszont szerencsére ránk "csak" az alábbi feladatok kidolgozása és megoldása maradt:

  • Excel 2 JavaScript konverter kidolgozása, amely a tanácsadói excel képletei alapján a megjelenő mezők viselkedését határozzák meg.
  • Excel 2 PHP konverter fejlesztése, mely magát az üzleti logikát, a kalkulátor algoritmusát képezi le a szerver oldali futtatói környezetre.
  • Rugalmas form készítő felület kialakítása, mely az egyedi beviteli mezők típusain túl, azok típusát, eseményvezérelt viselkesését, validációját és címkézését, valamint különböző magyarázatokkal való kiegészítését teszi lehetővé.
  • Részletes és szűrhető statisztika létrehozása minden egyes kalkulátorhoz.
  • Beágyazókód-generátor készítése, mellyel előre megadott partner oldalak számára válik lehetővé a kalkulátorok JavaScript kóddal történő beágyazása.

Kalkulátorok beágyazása

A szerver oldalon megvalósított kalkulátorokat egy rövid JavaScript beágyazó kóddal lehet elhelyezni azokra a partner oldalakra, amelyekre előzőleg engegedélyezésre kerültek. A beágyazás során a kalkulátorok teljes funkcionalitása elérhetővé válik az oldalakon; a testre szabott beviteli mezőktől, a több oszlopos eredménymódozatokon át az eredmények e-mailben való elküldésétől a kalkulátorokra való feliratkozásig bezárólag. A kalkulátorok publikus felülete responsive, azaz mobil- és táblagép eszközökön is gond nélkül megjeleníthetőek, természetesen csak ha a honlap is responsive, ahová beillesztésre került.

További részletek a dotindot° CALC ismertető oldalán