CMAS Diver LineBúvár Világszövetség online jelenlét

A 170 tagországból álló Búvár Világszövetség 2010-ben minket bízott meg a teljes online kommunikációjához kapcsolódó feladatok ellátásával. Azóta számos izgalmas fejlesztésen vagyunk túl, többek között a szervezet központi weboldalának teljes átalakításával, illetve a búvárkodás történelmét felölelő microsite elkészítésével.

Nehéz kezdet

A projekt első lépéseként gyakorlatilag az alapoktól fel kellett építeni egy központi weboldal minden egyes elemét a több szintről érkező elvárásoknak megfelelően. Ennek eredményeként megszületett 2010-ben egy az alapokat tökéletesen kiszolgáló megoldás. Itt azonban nem álltunk meg, mert éreztük, hogy ennél jóval összetettebb felhasználói és szervezeti igényeknek kell megfelelnünk. A háttérben tovább folytattuk a munkát.

A jelenlegi verzión található tartalmi elemek, illetve az egész tartalmi szerkezet – a mögötte húzódó jelszóval védett nyilvántartási rendszerrel- egy több éves, többszöri Római utazást, személyes interjúkat és egyéb adatgyűjtést magába foglaló folyamat eredménye. Arról nem beszélve, hogy ezalatt majdnem a teljes cég elvégezte a CMAS búvár tanfolyamot, így azonnal mi is célcsoporttá váltunk.

Bábeli zűrzavar

Miután a mi hatáskörünkbe tartozik a tagországokból érkező anyagok feldolgozása, engedélyeztetése, feltöltése, illetve a kérésekhez kapcsolódó fejlesztések elkészítése; sokszor még a központi angol nyelv használata is képes fennakadásokhoz vezetni. Több évre volt szükség ahhoz, hogy a központtal kidolgozzunk egy egységes folyamatirányítást, melynek hála ma már néhány óra lefogása alatt felkerülnek az ellenőrzött tartalmak az oldalra, érkezzen az bármelyik országból.

Hamar túlnőttünk a kezdeti elgondolásokon

Az általunk rendszerezett tartalmak alapján a 2010-ben elkészült oldal kereteit nagyon hamar - már rá egy évvel - kinőttük, így egy alapoktól történő újratervezésnek köszönhetően akkor már a tartalmi struktúra mélyebb ismerete mellett elkészítettük a jelenleg is élő változatot, amit azóta is rendszeresen frissítünk, fejlesztünk az igények alapján.

Megtisztelő visszajelzés

A CMAS központjával történő szoros és hatékony munkának köszönhetően mára a CMAS búvárok a világ minden tájáról bármikor elérhetik a számukra fontos információkat. Legnagyobb elismerésként 2011-ben a szervezet akkori elnöke Achille Ferrero személyes látogatást tett az irodánkban Magyarországi tartózkodása során.

Történelmi háttér

A hosszú távú együttműködés során merült fel bennünk a gondolata, hogy a kutatásaink során felgyülemlett rengeteg búvárkodással kapcsolatos információt egy különálló oldalon is összefoglaljuk ezzel gyakorlatilag egy online kivonatot készítve a búvárkodás teljes történelméről. A projekt sikerességéhez természetesen hozzájárult a tagországok lelkes hozzáállása és közreműködése is.

Közösség építés

A weboldalon túl cégünk hatáskörébe tartozik az online kommunikációt segítő egyéb felületek kialakítása, illetve üzemeltetése is. Ennek keretein belül az akkori alelnökkel, Dr. Nyíri Ivánnal közösen alakítottuk ki a CMAS Diverline hálózatot, mely felöleli az összes online közösségi felületet, így a CMAS Facebook, Youtube csatornáját is. Ennek koordinálására kidolgoztunk egy dokumentumot, mely tartalmazza az összes irányelvet ezek hatékony fenntartásához.